Got Wood Design, atelierul de mobilier handmade pornit în joacă și ajuns business de zeci de mii de euro

Specialist în logistică administrativă, Alexandru Copilău nu și-a imaginat până în noiembrie 2020 că va începe o afacere de tâmplărie, dar pasiunea pentru meșterit prin casă și provocarea de a reproduce o lampă găsită pe un site de decorațiuni au fost catalizatorul a Got Wood Design, afacerea cu produse din lemn 100% românești.

Alexandru Copilău se descrie drept „tâmplarul zilelor noastre”, iar din atelierul de tâmplărie Got Wood Design ies zilnic rafturi din lemn, suporturi pentru sticle, rafturi pentru condimente, dozatoare pentru whiskey și, în general, mobilier de dimensiuni mici și medii. S-a apucat din joacă, în noiembrie 2020, iar numele e un joc de cuvinte bine gândit. „Vine de la great oak tree numele care ascunde puțin și o altă idee de la care plecasem și care încă este, până la urmă, scopul nostru final, să executăm produse din materie primă foioasă pentru că sunt produse mai calitative, mai căutate și, bineînțeles, și mai valoroase”, explică Alexandru. 

Investiția inițială a fost mică, iar cei 8.000 de euro s-au cheltuit rapid pe utilajele necesare producției, materie primă și închirierea unui atelier. Nu au mai existat, în prima etapă, fonduri pentru construirea unui website, dar Alexandru nici nu se baza pe asta. De la început a plecat cu ideea că vrea să intre pe eMAG Marketplace, iar după ce și-a introdus produsele în platformă au început să vină și comenzile. Profitul din primele comenzi a fost reinvestit imediat, iar acum Got Wood Design are și site propriu.

Cererile clienților s-au înmulțit, iar în vara lui 2021 Alexandru avea deja nevoie de ajutor pentru că nu se mai descurca să producă singur toate produsele din lemn. Așa s-a alăturat afacerii un prieten, iar Alexandru spune că asta îi ajută mult pentru că pot învăța unul de la altul diverse trucuri sau modalități noi de lucru. Din mâna celor doi ies acum zilnic aproximativ 13 comenzi, dar cele mai multe cuprind mai multe produse, nu doar un singur obiect. În prezent, aproximativ 60% din comenzile primite de Got Wood Design vin prin eMAG Marketplace și sunt concentrate în zona marilor orașe, iar Alexandru recunoaște că de mare ajutor este și comisionul preferențial din programul Deschide România din care Got Wood Design face parte. „Practic, în momentul în care încasează (n.r. – antreprenorul) plățile din vânzări, comisionul se reduce și atunci rămâne cu mai mulți bani încasați”, explică Copilău.

Materia primă e achiziționată dintr-un magazin de bricolaj românesc care, explică Alexandru, la fel ca eMAG Marketplace, pune accent pe produsele locale. De altfel, atunci când a deschis Got Wood Design, Alexandru Copilău avea în plan și să promoveze și să comercializeze produse provenite de la meșterii locali din țară, însă planul nu s-a potrivit prea mult cu realitatea din teren. „Sunt persoane din zone rurale ce nu au utilaje, ei într-adevăr fac totul la mână, e destul de greu să producă și atunci în cifre nu ar reprezenta o mare parte din afacerea noastră, însă pe partea de producție ne-au ajutat foarte mult. Am învățat foarte mult de la ei, sunt persoane cu experiență mult mai mare decât noi”, spune Alexandru.

Inspirația și ideile de produse noi și le o găsesc pe Internet, în special pe Pinterest, dar oricărui produs îi sunt aduse note originale de către cei doi. În prezent, portofoliul Got Wood Design cuprinde 180 de produse, iar alte 100 sunt în lucru. Cele mai vândute sunt rafturile hexagonale, rafturile pentru condimente, suporturile pentru sticlele de vin și dozatoarele. Dacă rafturile hexagonale au succes pe tot parcursul anului, cele pentru condimente și suporturile și dozatoarele pentru sticle sunt în special comandate în perioada sărbătorilor importante pentru că ele obișnuiesc să fie date cadou, spune Alexandru. Și părerile și nevoile clienților contează pentru că, dacă un client nu găsește ce are nevoie în ofertă, poate cere crearea unui produs personalizat. Așa s-a întâmplat, povestește Alexandru, cu suporturile de hârtie igienică, rafturile de condimente sau alte produse. Iar dacă ideea produsului personalizat e suficient de atractivă și interesantă, Alexandru îi cere voie clientului să introducă produsul în portofoliul Got Wood Design. A fost cazul și pentru unul dintre dozatoarele de whiskey pe care Got Wood Design le comercializează în prezent care a pornit, inițial, de la o comandă personalizată.

Produsele sunt, de obicei, foarte apreciate, iar Alexandru spune că el și colegul lui încearcă să acorde o atenție sporită interacțiunii cu clienții și încearcă să fie cât mai deschiși și sinceri. Nu editează fotografiile produselor pe care le urcă pe eMAG Marketplace, pentru că vor ca produsele să fie cât mai aproape de realitate, și sună clienții ca să-i întrebe de experiența pe care o au cu produsele Got Wood Design: „Încercăm, pe cât ne permite timpul, să sunăm și clienții să îi întrebăm ce părere au despre produsele primite. Cel mai mult am observat că apreciază faptul că sunt făcute manual”, explică antreprenorul.

Aprecierea clienților se traduce în faptul că business-ul a crescut repede. Dacă în 2021 Got Wood Design a înregistrat o cifră de afaceri de 35.000 de euro, Alexandru spune că doar în primul trimestru din 2022 creșterile au fost de 150% față de aceeași perioadă a anului trecut și preconizează că la finalul anului cifra de afaceri va ajunge la aproximativ 95.000 de euro. Prin intermediul eMAG Marketplace acum produsele Got Wood Design sunt comercializate și internațional, în Ungaria, Bulgaria, iar Alexandru speră că asta îl va ajuta să atingă creșterile preconizate, deși recunoaște că în afară e mai greu pentru că pretențiile clienților sunt mai mari. Ce e cert e că, deocamdată, comenzile din Bulgaria și Ungaria reprezintă aproximativ 15% din volum.

Pe viitor, Alexandru vrea să introducă noi produse în portofoliu și are în plan să producă și birouri, măsuțe de cafea și etajere TV. Desigur, asta fără să uite de scopul final, acela de a începe producția de mobilier din lemn de foioase. După ce vor trece la produse din materie primă foioasă, Alexandru estimează că își vor putea deschide și un magazin fizic pentru că resursele financiare o vor permite.

Deși recunoaște că atunci când a început Got Wood Design i-a fost extrem de greu și lipsa de experiență și-a spus cuvântul, Alexandru Copilău crede că perseverența și faptul că el și colegul lui nu s-au dat bătuți au fost foarte importante. La fel de important a fost și să-și diversifice gama de produse. 

Alexandru vede viitorul Got Wood Design ca unul care să includă mai multe produse și cât mai multe platforme de vânzare pentru a putea ajunge cât mai aproape de clienți. „Ne concentrăm foarte tare să ne listăm pe cât mai multe platforme și am luat în vizor, având în vedere că înregistrăm ceva comenzi pe Ungaria și Bulgaria, am luat în vizor deschiderea pe platforme în întreaga Europă. Luăm în calcul și listarea pe Amazon. Deci, practic, ăsta este primul pas pe care vrem să îl facem – dezvoltarea”, spune Copilău.